Danes je 17.10.2019
Input:

9,5 % DDV za storitve laboratorija

3.7.2019, , Vir: Verlag Dashöfer

2019.07.2.3 9,5 % DDV za storitve laboratorija

mag. Aleksandra Heinzer, DDV asistenca

V svojih laboratorijih opravljamo storitve, za katere menimo, da bi lahko spadale pod storitve, obdavčene z znižano davčno stopnjo, npr.: določanje maščobe, določanje dušika, določanje sečnine, določanje laktoze, fosfatazni preskus encimske aktivnosti v pasteriziranem mleku itd.

Storitve opravljamo tudi za naročnike, ki jih potrebujejo izključno za namen kmetijske proizvodnje. Ali bi za take lahko uporabili DDV stopnjo 9,5 %? Kaj nam mora naročnik izročiti, da lahko uveljavimo znižano stopnjo DDV – ali potrebujemo potrdilo, izjavo ali karkoli podobnega, da lahko štejemo, da gre izključno za namen kmetijske proizvodnje?

Uvodoma velja opozoriti, da je odgovore na vprašanja, kot je vaš, mogoče podati izključno v okviru individualnega davčnega svetovanja, s pomočjo katerega se lahko ob natančnem poznavanju celotnega dejanskega stanja davčni svetovalec posveti zadevi podrobneje in vam tako lahko tudi korektno svetuje. Zaradi navedenega vam v nadaljevanju lahko podam le smernice, ki so vam lahko zgolj v pomoč pri reševanju odprte DDV problematike.

Skladno z 41. členom ZDDV-1 se DDV obračunava in plačuje po splošni stopnji 22 % od davčne osnove in je enaka za dobavo blaga in storitev. Ne glede na navedeno, se DDV obračunava in plačuje po nižji stopnji 9,5 % od davčne osnove za dobave blaga in storitev iz Priloge I, ki je priloga tega zakona in njegov sestavni del. Seznam dobav blaga in storitev, za katere se uporablja nižja stopnja DDV (Priloga I k