Danes je 28.1.2020
Input:

DDV in predstavitev izdelkov in njihova prodaja na dogodku

3.9.2019, , Vir: Verlag Dashöfer

2019.09.2.4 DDV in predstavitev izdelkov in njihova prodaja na dogodku

DDV asistenca, mag. Aleksandra Heinzer

Smo javni zavod, posredni uporabnik proračuna in zavezanec za DDV. Pravni osebi, ki ima sedež v Avstriji in tudi našo davčno številko, bomo izstavili račun za organizacijske stroške. Ta pravna oseba bo v našem kraju v Murski Soboti prodajala svoje izdelke. Ali obračunam DDV ali ne?

Dodatno pojasnilo: Imamo Sočno ulico, na kateri ponudniki na stojnicah prodajajo izdelke, hrano, pijačo ... Mi s ponudniki sklenemo pogodbe in jim potem od njihove prodaje zaračunamo 10 %.

Da bi pravilno opredelili DDV implikacije v zadevnem primeru, je treba natančno opredeliti naravo storitve, ki jo vaša organizacija nudi prodajalcem izdelkov na tem dogodku. Da bi vam torej lahko korektno in natančno svetovala, bi morala natančno poznati vsebino pogodbe, sklenjene med vašo organizacijo in tem prejemnikom storitve. Ker mi na žalost niti na podlagi vaših dodatnih pojasnil narava storitve, ki jo vaša organizacija opravi prejemniku v konkretnem primeru, ni poznana, v nadaljevanju podajam mnenje na podlagi predvidevanj.

Torej le predvidevam lahko, da gre v zadevnem primeru za nek dogodek, ki ga organizira vaša organizacija in v okviru katerega imajo različni ponudniki možnost, da predstavijo svoje izdelke in jih tudi prodajajo. Predvidevam torej, da gre za podoben dogodek, kot je sejem, v okviru katerega je razstavljavcem nuden prostor za stojnico. Če je moje predvidevanje pravilno, potem menim, da je v zvezi z določanjem kraja