Danes je 26.8.2019
Input:

DDV pri prodaji pripomočkov učencem

7.2.2019, , Vir: Verlag Dashöfer

2019.02.2.6 DDV pri prodaji pripomočkov učencem

DDV asistenca, mag. Aleksandra Heinzer, Davčno, poslovno in računovodsko svetovanje Darko Bohte s.p.

Zavod je registriran za izobraževanje, ni zavezanec za DDV in ima enega zaposlenega. Zavod sam izdela in svojim učencem proda pripomočke, ki so specifični in potrebni za učenje na področju delovanja zavoda. Je to pridobitna dejavnost? Kako pa je v primeru, ko zavod izpelje spletni seminar oziroma izobraževanje na daljavo? V tem primeru so poslušalci tudi fizične ali pravne osebe iz EU ali tretjih držav. So tu kakšne posebnosti z davčnega ali računovodskega vidika? Bi se v tem primeru moral zavod registrirati za DDV?

Žal bo moj odgovor, ki sledi, precej splošen, saj bi bilo treba, kot boste razbrali tudi sami, za opredelitev natančnih DDV implikacij natančno poznati vsa dejstva. Korekten odgovor bi vam tako lahko podala le v okviru individualnega davčnega svetovanja.

Vštevanje obdavčljivega prometa v 50.000 evrov

Torej, najprej bi bilo treba preveriti, kakšna je narava dejavnosti izobraževanja, ki jo zavod dejansko opravlja, in sicer v smislu, ali ta zavod izpolnjuje pogoje, da bi bila ta njegova dejavnost oproščena plačila DDV kot dejavnost v javnem interesu, kot je zajeta v 42. členu ZDDV-1 oziroma 43. členu ZDDV-1. Če so pogoji izpolnjeni, potem se ta del dejavnosti ne všteva v kvoto 50.000 evrov