Za ogled dokumenta se morate prijaviti.
Input:

DDV v javnem sektorju

11.4.2019, , Vir: Verlag Dashöfer

Vsebino celotne klepetalnice si lahko v.pdf dokumentu prenesete TUKAJ >>>

 

Smo zasebni zavod, ki dela tudi na EU projektih, in sicer kot podizvajalec ali pa kot partner. V primeru, da smo partner, pridobimo na osnovi predložene prijavne dokumentacije odločbo, da se izvajanje tega projekta šteje za neobdavčljiv promet. Ločeno vodimo direktne stroške in prejeti računi niso predmet evidenc DDV, ravno tako zahtevki, na osnovi katerih pridobimo sredstva. Posredne stroške pa pripišemo v pogodbeno dogovorjenem % od vseh stroškov - običajno ob vmesnih obdobjih poročanja ali na koncu poslovnega leta. DDV od teh splošnih računov je bil odbit, kar pa je problem, ker za ta del ne bi smeli opraviti odbitka, vendar ob prejemu računov še ne vemo, koliko bomo pripisali neobdavčljivi dejavnosti. Ali je pravilno, da ko naredimo pripis splošnih stroškov neobdavčljivemu prometu, za ta del z interno listino popravimo tudi DDV?

V kolikor iz dejanskega stanja izhaja, da vaš javni zavod poleg obdavčljive opravlja tudi neobdavčljivo dejavnost, se pri odbijanju DDV uporabi ključ, ki sicer ni določen v DDV zakonodaji (običajno se v praksi sledi prihodkom). Po pojasnilu FURS se pri tem ključu lahko uporablja podoben način kot pri izračunavanju odbitnega deleža, kar pomeni, da se ga na primer uskladi ob koncu leta, ko so znani vsi podatki.

---

Imamo 2 vprašanji:

Vprašanje 1: zaposleni v javnem zavodu se udeležujejo konferenc oz. izobraževanj v tujini, v glavnem v EU. Države članice zelo različno obravnavajo to storitev, ene obdavčijo, druge ne. Mi samoobdavčitve v primeru teh storitev ne opravimo. Ker se te storitve nanašajo na javno službo ali EU projekte, za katere imamo od FURS potrdilo, da se štejejo za neobdavčljivo dejavnost, te račune ne vpisujemo v knjige DDV. Ali postopamo pravilno?

Vprašanje 2: smo javni zavod s področja naravovarstva in imamo izobraževalne ekskurzije tudi v druge države članice, kjer imamo lokalne strokovne vodiče. Za nas je to izobraževanje, ki ga potrebujemo pri delu. Kako z vidika DDV obravnavati prejeti račun za strokovno lokalno vodenje?

Odgovor 1: Presoja, ali vaš javni zavod obračunava DDV na podlagi samoobdavčitve pri prejetih storitvah ne sme biti odvisna od dejstva, da vaš javni zavod, ki je očitno identificiran za namene DDV, te storitve prejema za opravljanje svoje neobdavčljive dejavnosti (v zvezi s tem primeroma glejte vsebino 24. člena ZDDV-1), pač pa od vsebine storitve, ki jih vaš javni zavod prejme. Če gre v posameznem primeru za enkratne dogodke, ki ne potekajo v Sloveniji in se ta storitev obravnava kot vstopnina, potem se takšnega računa v slovenske DDV evidence ne poroča in se DDV ne obračunava (skladno s prvim odstavkom 29. člena ZDDV-1 je kraj takšnih storitev tam, kjer prireditve dejansko potekajo). Če pa bi se ugotovilo, da se v posameznem primeru omenjeno posebno pravilo ne more uporabiti, uporabi se torej splošno, pa morate obračunati DDV skladno s 3. točko prvega odstavka 76. člena ZDDV-1. Žal je na področju storitev izobraževanj treba opozoriti še na veliko elementov, česar pa vam v tej obliki odgovora žal ne morem nuditi.

Odgovor 2:

 
 Potrebujete pomoč?
Imate težavo z uporabo portala? Pišite nam.
Vaše sporočilo je bilo uspešno poslano.
Input:

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po tej strani, brez spremembe pri nastavitvah vaših piškotkov, se strinjate z našimi pravili uporabe piškotkov.   V redu   Več o piškotkih