Za ogled dokumenta se morate prijaviti.
Input:

Dnevnice javni sektor

10.6.2019, , Vir: Verlag Dashöfer

1.1 Dnevnice javni sektor

Irena Kamenščak, univ. dipl. prav.

Obračun in izplačilo dnevnic za opravljene službene poti

Pravila za obračun dnevnic na službenih poteh se razlikujejo za delodajalce zasebnega sektorja in delodajalce javnega sektorja. V obeh primerih pa je potrebno razumeti, da delovno pravna pravila urejajo delavčevo pravico do dnevnice (npr. kdaj mu pripada, v kakšni višini ali se zahteva znižanje v primeru brezplačnih obrokov …), medtem ko dohodninska pravila in pravila, ki urejajo plačevanje prispevkov za socialno varnost, urejajo dohodninsko obravnavo in obravnavo z vidika obračuna in plačila prispevkov za socialno varnost.

Delodajalci (tako v zasebnem kot javnem sektorju) morajo pri pripravi obračuna dnevnic na službenih poteh najprej preveriti, kaj zanje določa veljavna delovno pravna zakonodaja (kdaj delavcu pripada dnevnica, v kakšni višini, kako je z znižanji itd.), za pravilno dohodninsko obravnavo in obravnavo glede prispevkov za socialno varnost pa je v nadaljevanju pomembna dohodninska zakonodaja in zakonodaja, ki ureja obvezna socialna zavarovanja.

Medtem ko je višina

 
 Potrebujete pomoč?
Imate težavo z uporabo portala? Pišite nam.
Vaše sporočilo je bilo uspešno poslano.
Input:

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po tej strani, brez spremembe pri nastavitvah vaših piškotkov, se strinjate z našimi pravili uporabe piškotkov.   V redu   Več o piškotkih