Danes je 2.12.2022

Input:

Ključne nejasnosti v zvezi z dogovorom z ozirom na dopolnjena pojasnila ter spremembe aktov delodajalca in pogodb na tej podlagi

30.6.2021, , Vir: Verlag Dashöfer

Vsebino celotne on-line klepetalnice v pdf obliki si lahko naložite tukaj.

V eni prejšnjih klepetalnic je bilo vprašanje glede razdalje več kot 2 km, primer je bil 2,9 km v eno smer. Odgovor strokovnjakinje je bil, da povračilo ne pripada, ker se km zaokrožijo navzdol, ker je v tem primeru točno 2 km.

 

S tem se nikakor ne morem strinjati, saj povračilo pripada za več kot 2 km in v tem konkretnem primeru razdalja je več kot 2 km. Ne moremo že v začetku zaokrožiti navzdol. Posledično bi to pomenilo, da povračila ne bi dobil nihče do razdalje 2,9 km v eno smer!

 

Tudi v pojasnilih MJU navajajo, da se razdalja ugotavlja mesečno na način, da se km pomnožijo z dva in nato še s št. dni prisotnosti. Naš konkretni primer torej: 2,9 km x 2 x npr. 20 = 116 km.

 

Prosim za vaše mnenje.

 

Zaokroževanje je določil dogovor, ki je vnesen v anekse h kolektivnim pogodbam. Nikjer ni izrecno navedeno v predpisih in kolektivnih pogodbah, da zaokroževanje v tem delu ne velja.

 

Glede upoštevanja pešpoti. Kje je meja do katere še lahko primerjamo pešpot ali pot z avtom? Primer: lokalni zaposleni, ki prihajajo iz krajev v bližini. Ali je vsem treba pri Google zemljevidih pogledati tudi možnost pešpoti? Kaj, če je nekdo oddaljen 5 km z avtom, peš pa lahko pride po bližnjici in ima 1,5 km ter mu zato povračilo več ne pripada, čeprav pešpoti nikoli ne uporablja? Mora pešpot biti skozi javna/občinska zemljišča, da se kategorizira kot uporabna in vzdrževana pešpot? Kaj če gre skozi zasebna zemljišča, Google pa jo kljub temu pokaže? Na seminarju je predstavnik MJU omenil samo primer, ko pridejo v službo v mestu med bloki. Kako pa je to na podeželju oz. manjših krajih?

 

Podana mora biti pešpot, ne glede ali jo uporablja ali ne, povračilo stroškov ni vezano na dejansko stanje, temveč na povračilo cene najkrajšega prevoza na delo in z dela.

 

Koliko regresa za prehrano pripada delavcu, ki dežura npr. 2 soboti po 12 ur. Se mu za 12 urno delo v soboto štejeta 2 regresa za prehrano? Torej 2 soboti po 12 ur, dobi 4 regrese za prehrano? Ali se seštejejo ure nad 8 ur, to je za dve soboti 8 dodatnih ur in mu pripadajo 3 regresi za prehrano (dve soboti po 8=16 ur in 8 dodatnih ur (4+4).

 

Kaj v primeru, da dela delavec občasno več kot 8 ur dnevno (npr. podaljša delo za 2 uri, drugič za 3 ure...ni pa to nadurno delo, ampak prerazporeditev delovnega časa)? Ali se