Danes je 5.12.2023

Input:

Ključne nejasnosti v zvezi z dogovorom z ozirom na dopolnjena pojasnila ter spremembe aktov delodajalca in pogodb na tej podlagi

30.6.2021, , Vir: Verlag DashöferČas branja: 8 minut

Vsebino celotne on-line klepetalnice v pdf obliki si lahko naložite tukaj.

V eni prejšnjih klepetalnic je bilo vprašanje glede razdalje več kot 2 km, primer je bil 2,9 km v eno smer. Odgovor strokovnjakinje je bil, da povračilo ne pripada, ker se km zaokrožijo navzdol, ker je v tem primeru točno 2 km.

 

S tem se nikakor ne morem strinjati, saj povračilo pripada za več kot 2 km in v tem konkretnem primeru razdalja je več kot 2 km. Ne moremo že v začetku zaokrožiti navzdol. Posledično bi to pomenilo, da povračila ne bi dobil nihče do razdalje 2,9 km v eno smer!

 

Tudi v pojasnilih MJU navajajo, da se razdalja ugotavlja mesečno na način, da se km pomnožijo z dva in nato še s št. dni prisotnosti. Naš konkretni primer torej: 2,9 km x 2 x npr. 20 = 116 km.

 

Prosim za vaše mnenje.

 

Zaokroževanje je določil dogovor, ki je vnesen v anekse h kolektivnim pogodbam. Nikjer ni izrecno navedeno v predpisih in kolektivnih pogodbah, da zaokroževanje v tem delu ne velja.

 

Glede upoštevanja pešpoti. Kje je meja do katere še lahko primerjamo pešpot ali pot z avtom? Primer: lokalni zaposleni, ki prihajajo iz krajev v bližini. Ali je vsem treba pri Google zemljevidih pogledati tudi možnost pešpoti? Kaj, če je nekdo oddaljen 5 km z avtom, peš pa lahko pride po bližnjici in ima 1,5 km ter mu zato povračilo več ne pripada, čeprav