Za ogled dokumenta se morate prijaviti.
Input:

Odpravnina invalidu ob invalidski upokojitvi ter odpovedi pogodbe o zaposlitvi v javnem sektorju

18.10.2018, , Vir: Verlag Dashöfer

Vsebino celotne on-line klepetalnice v pdf obliki si lahko naložite tukaj.

Ali smo pri določanju višine odpravnine ob upokojitvi zaposlenega vezani na ZDR-1 ali to vprašanje ureja kakšen posebni predpis?

Odpravnino ob upokojitvi ureja 132. člen ZDR-1. Določbe ZDR-1 so zavezujoče za vse delodajalce, v kolikor pa je odpravnina ob upokojitvi za delavca ugodneje urejena v kolektivni pogodbi, ki je za delodajalca zavezujoča, potem mora delodajalec vselej upoštevati tisto določbo oz. ureditev, ki je ugodnejša za delavca.

Ali delavcu, ki pridobi pravico do delnega nadomestila, pripada tudi (delna) odpravnina?

Mnenja o tem so deljena. Predlagamo, da se javnemu uslužbencu, ki je uveljavil pravico do dela s krajšim časom od polnega, najmanj 4 ure dnevno oziroma 20 ur tedensko in delnega nadomestila, odpravnina izplača ob njegovi polni upokojitvi.

Ali delavcu, ki pri delodajalcu dela polovični delovni čas skladno s predpisi o pokojninskem in invalidskem zavarovanju v primeru upokojitve, pripada polovična odpravnina, sorazmerna delovnemu času?

Ne. Kadar delavec dela krajši delovni čas skladno s predpisi o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ima pravice iz socialnega zavarovanja, kot če bi delal polni delovni čas. To določa prvi odstavek 67. člena ZDR-1, na katerega se sklicuje tudi četrti odstavek 132. člena ZDR-1. Posledično se višina odpravnine za takega dela

 
 Potrebujete pomoč?
Imate težavo z uporabo portala? Pišite nam.
Vaše sporočilo je bilo uspešno poslano.
Input:

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po tej strani, brez spremembe pri nastavitvah vaših piškotkov, se strinjate z našimi pravili uporabe piškotkov.   V redu   Več o piškotkih