Za ogled dokumenta se morate prijaviti.
Input:

Poročanje o embalaži dani na trg na Agencijo RS za okolje do 31. 3. 2019

11.3.2019, , Vir: Verlag Dashöfer

4.5.2.6 Poročanje o embalaži dani na trg na Agencijo RS za okolje do 31. 3. 2019

mag. Katarina Železnik Logar Inštitut za varstvo pri delu in varstvo okolja Maribor

Tehtanje, vodenje evidenc in poročanje o kilogramih uporabljene embalaže

Spremembe Uredbe o ravnanju z embalažo in odpadno embalažo so prinesle nekaj bistvenih novosti, glede poročanja in uporabe plastičnih nosilnih vrečk, s katerimi vas seznanjamo v nadaljevanju.

Po novem je letos poročanje o embalaži obvezno tudi za podjetja, ki na slovenski trg dajo do 15 ton embalaže. Najkasneje do 31. marca bodo tako morali vsi, ki dajejo embalažo v promet na domačem trgu in niso plačniki okoljskih dajatev za odpadno embalažo, brez izjem, prvič poročati Agenciji Republike Slovenije za okolje (ARSO). V praksi ugotavljamo, da je še vedno kar nekaj podjetij, ki z novimi obveznostmi niso seznanjeni in niso izvedli postopka prijave v lanskem letu.

Kdaj govorimo o embalaži? O embalaži govorimo takrat, ko je izpolnjena definicija, ki jo določa Uredba o ravnanju z embalažo in odpadno embalažo (uredba): »embalaža so vsi izdelki iz katerega koli materiala, namenjeni temu, da blago ne glede na to, ali gre za surovine ali izdelke, obdajajo ali držijo skupaj zaradi hranjenja ali varovanja, rokovanja z njim, njegove dostave ali predstavitve na poti od embalerja do končnega uporabnika.«

Srečujemo se tudi s terminom servisne embalaže, o kateri govorimo, ko gre za predmete, ki so oblikovani in namenjeni za polnjenje na prodajnem mestu, ter v primeru odstranljivih predmetov, ki so prodani, napolnjeni ali oblikovani in namenjeni za polnjenje na prodajnem mestu. Med omenjeno embalažo uvrščamo vse nosilne vrečke (ne glede na material), ovojni papir za sendviče, vrečke za kruh, lončke za kavo (t.t. coffe to go) ... Tovrstna embalaža se kot omenjeno, uporablja na prodajnih mestih trgovin, gostinskih obratov, ipd.

Kdo je zavezanec za prijavo na ARSO in poročanje?

Obveznost vpisa v evidenco pri ARSO velja za:

- embalerje,

- pridobitelje oz. uvoznike embaliranega blaga ter

- proizvajalce in pridobitelje oz. uvoznike servisne embalaže.

Kdo je embaler? Embaler je oseba, ki embalira ali pakira blago pod svojo blagovno znamko ali ga polni v embalažo, na kateri je oznaka njene blagovne znamke zaradi dajanja v promet ali za lastno uporabo. V primeru, da embaler pakira blago z blagovno znamko druge osebe ali ga polni v embalažo, na kateri je oznaka blagovne znamke druge osebe, se za embalerja šteje imetnik blagovne znamke. Veliko tovrstnih primerov srečamo pri večjih trgovcih, kjer se na policah pojavljajo razni izdelki z blagovno znamko trgovca. V omenjenih primerih je embaler trgovec, ki mora prevzeti obveznosti za embalažo.

Kdo je pridobitelj/uvoznik embaliranega blaga? To je oseba, ki iz držav EU oz.

 
 Potrebujete pomoč?
Imate težavo z uporabo portala? Pišite nam.
Vaše sporočilo je bilo uspešno poslano.
Input:

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po tej strani, brez spremembe pri nastavitvah vaših piškotkov, se strinjate z našimi pravili uporabe piškotkov.   V redu   Več o piškotkih