Danes je 9.12.2021

Input:

Prostovoljsko delo (nezgodno zavarovanje) ter praksa in počitniško delo študentov in dijakov

28.10.2021, , Vir: Verlag Dashöfer

2021.10.2.11 Prostovoljsko delo (nezgodno zavarovanje) ter praksa in počitniško delo študentov in dijakov

Strokovna sodelavka

Kot JZ s področja kulture imamo primer prostovoljnega dela, ki ga oseba opravlja v našem zavodu. S to osebo imamo podpisan dogovor o prostovoljnem delu. Zanima nas, ali moramo za to osebo plačati kakšno zavarovanje (pravna podlaga?), oziroma, kaj storiti, če se, na primer, ta oseba poškoduje med časom, ko opravlja prostovoljno delo?

In drugi primer: občina ustanoviteljica nam pošilja na opravljanje počitniške prakse svoje štipendiste (14 dni – pogodba med občino in štipendistom). Ali v tem primeru ravnamo prav, da štipendista vodimo pod obvezno prakso (ga tudi zavarujemo ter mu refundiramo stroške prehrane in nagrado za opravljanje obvezne prakse; rek 1a), čeprav mi z njim nimamo sklenjene nobene pogodbe? Ali ga moramo voditi kot prostovoljca?

  1. Prostovoljsko delo

Prostovoljstvo in njegov pomen, temeljna načela prostovoljstva, pogoje opravljanja organiziranega prostovoljstva, pravice in obveznosti prostovoljcev in prostovoljskih organizacij ter vlogo države, samoupravnih lokalnih skupnosti, prostovoljskih in nepridobitnih organizacij, ki delujejo na področju prostovoljstva, pri spremljanju ter