Danes je 31.7.2021

Input:

Regres za letni dopust 2020

25.2.2020, , Vir: Verlag Dashöfer

4.1.12.7 Regres za letni dopust 2020

Odvetniška pisarna Bohl, d.o.o.

Arhivski članek Letni dopust in regres za letni dopust si oglejte tukaj.

Inšpektorat za delo RS že tretje leto zapored izvaja poostren nadzor nad izplačevanjem plačil za delo, kamor sodi tudi pravica delavca do izplačila regresa za letni dopust. Kar 55 odstotkov vseh ugotovljenih kršitev Inšpektorata se namreč nanaša na kršitev izplačil za delo, pri čemer se najpogostejša kršitev iz vidika pravice do izplačila regresa nanaša na nepravočasnost izplačila regresa.

Zakon o delovnih razmerjih v 131. členu določa, da je delodajalec dolžan delavcu, ki ima pravico do letnega dopusta, izplačati regres za letni dopust najmanj v višini minimalne plače. Nadalje ZDR-1 določa rok za izplačilo regresa, in sicer je dolžnost delodajalca, da delavcu izplača regres najkasneje do 1. julija tekočega koledarskega leta. Le s kolektivno pogodbo na ravni dejavnosti se lahko v primeru nelikvidnosti delodajalca določi kasnejši rok za izplačila regresa, vendar najkasneje do 1. novembra tekočega koledarskega leta. ZDR-1 pa posebej roka za izplačilo regresa ne določa za primere, ko se delavec pri delodajalcu zaposli v drugi polovici leta. Iz sodne prakse za te primere izhaja, da je rok izplačila regresa 31. 12. tekočega koledarskega leta.

V primeru, ko delavec dela krajši delovni čas od polnega, mu pravica do regresa pripada v sorazmerju glede na delovni čas, za katerega je