Za ogled dokumenta se morate prijaviti.
Input:

Stopnja DDV pri oddajanju prostorov šole

10.4.2019, , Vir: Verlag Dashöfer

2019.04.2.6 Stopnja DDV pri oddajanju prostorov šole

mag. Aleksandra Heinzer, DDV asistenca

Prosimo za pomoč obračunavanja stopnje DDV v primeru oddajanja oz. souporabe prostora in drugih pomožnih prostorov, ki jih naša šola oddaja športnemu društvu. Katero stopnjo DDV obračunati glede na to, da izvajajo športno dejavnost, 9,5 % ali 22,00 %? (Priloga k vprašanju je sken pogodbe.)

Uvodoma velja še posebej opozoriti, da v okviru brezplačnih odgovorov, do katerih ste kot naročniki produktov naše založbe upravičeni, individualnega svetovanja ni mogoče podati. Glede na to, da nam dejansko stanje v celoti ni poznano, zgolj na podlagi informacij, ki ste jih posredovali, natančnega odgovora nikakor ne moremo podati. Zaradi navedenega v nadaljevanju izpostavljamo nekatere ključne elemente, ki so vam lahko v pomoč pri reševanju zadevne problematike, nikakor pa ne smejo biti edina podlaga za sprejem kakršnihkoli odločitev.

Kot pojasnjujem v nadaljevanju, je treba v konkretnem primeru preizkusiti več elementov.

1. V čigavem imenu nastopa vaš zavod?

Opozoriti želim na pojasnilo davčnega organa št. 092-516466/2015-4, z dne 17. 10. 2016, v katerem slednji med drugim pojasnjuje, da upravljavec v skladu z določili ZSPDSLS pri oddaji nepremičnega premoženja v najem, oddaji tega premoženja v brezplačno uporabo in obremenjevanju le-tega s stvarnimi pravicami nastopa v imenu lastnika, tj. občine oziroma države. V teh primerih se računi dobaviteljev glasijo na lastnika, upravitelj pa mora pri opravljanju navedenih storitev izdajati račune v imenu in za račun lastnika tega premoženja. Predlagam, da si vsebino tega pojasnila skupaj z lastnikom premoženja, ki je predmet oddajanja natančno preberete. Zaradi zgoraj navedene dileme se torej v nadaljevanju tega mnenja osredotočam le na vsebino storitve.

Dostop do pojasnila za naročnike portala SEJA profi

Dostop do pojasnila za naročnike on-line vestnika Javni sektor

Dostop do pojasnila za naročnike portala DDV asistenca

2. Ali gre v obravnavanem primeru za oproščeno oddajanje nepremičnine v

 
 Potrebujete pomoč?
Imate težavo z uporabo portala? Pišite nam.
Vaše sporočilo je bilo uspešno poslano.
Input:

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po tej strani, brez spremembe pri nastavitvah vaših piškotkov, se strinjate z našimi pravili uporabe piškotkov.   V redu   Več o piškotkih