Danes je 29.3.2024

Input:

Ur. l. RS 1930/2017, Pravilnik o minimalnih tehničnih pogojih in o obsegu storitev za opravljanje gostinske dejavnosti, z dne 22.7.2017

Opozorilo: Neuradno prečiščeno besedilo predpisa predstavlja zgolj informativni delovni pripomoček. Osnovni predpis je povzet po PISRS (Pravno-informacijski sistem Republike Slovenije). Nadaljnje posodobitve so pripravljene v uredništvu založbe Verlag Dashöfer.
PRAVILNIK
o minimalnih tehničnih pogojih in o obsegu storitev za opravljanje gostinske dejavnosti
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
(vsebina pravilnika)
Ta pravilnik določa minimalne tehnične pogoje, ki se nanašajo na poslovne prostore, opremo in naprave v posameznih vrstah gostinskih obratov, pri sobodajalcih in na kmetijah, na katerih se opravlja gostinska dejavnost (v nadaljnjem besedilu: turistična kmetija), pogoje glede zunanjih površin gostinskih obratov in pogoje za opravljanje gostinske dejavnosti zunaj gostinskih obratov (v nadaljnjem besedilu: minimalni tehnični pogoji za opravljanje gostinske dejavnosti) ter pogoje glede obsega storitev za opravljanje gostinske dejavnosti v posameznih vrstah gostinskih obratov, pri sobodajalcih in na turističnih kmetijah.
2. člen
(dovoljena odstopanja)
V objektu, pri katerem ni dopusten dodaten poseg v prostor ali objekt, so glede velikosti sobe dovoljena odstopanja od 9. člena tega pravilnika, ker:
-  je zavarovan v skladu s predpisi, ki urejajo kulturno dediščino,
-  je avtorsko zaščiten.
3. člen
(vrste gostinskih obratov)
(1)  Gostinski obrati se delijo na obrate za nastanitev gostov (v nadaljnjem besedilu: nastanitveni obrati) in obrate za pripravo in strežbo jedi ter pijač (v nadaljnjem besedilu: prehrambni obrati).
(2)  Nastanitveni obrati so: hotel, motel, penzion, gostišče, prenočišče, hotelsko naselje, apartma, apartmajsko naselje, kamp, planinski dom in drugi domovi.
(3)  Prehrambni obrati so: restavracija, gostilna, kavarna, slaščičarna, okrepčevalnica, bar ter obrat za pripravo in dostavo jedi.
II. SKUPNE DOLOČBE
4. člen
(označevanje gostinskega obrata, turistične kmetije in sobodajalcev)
(1)  Gostinski obrat mora imeti ob vhodu vidno označen naziv firme in sedež gostinca ter vrsto in ime obrata, nastanitveni obrat, ki se kategorizira, pa tudi označbo kategorije.
(2)  Označba vrste obrata mora biti v slovenskem jeziku. Za označevanje gostinske ponudbe se lahko poleg slovenskega jezika uporabljajo tudi piktogrami ali napisi v drugih jezikih.
(3)  Vhod v gostinski obrat in označbe iz prvega odstavka tega člena morajo biti v času nočnega obratovanja osvetljene.
(4)  Turistična kmetija mora imeti ob vhodu vidno označen naziv dejavnosti, naslov kmetije, označbo kategorije in morebitne specializacije.
(5)  Določba glede označbe kategorije v prvem odstavku tega člena se smiselno uporablja tudi za sobodajalca, pri čemer sobodajalec v večstanovanjskem objektu lahko označi kategorijo na vidnem mestu v nastanitveni enoti.
5. člen
(zunanje površine gostinskega obrata)
(1)  Zunanje površine gostinskega obrata so:
-  površina, namenjena in potrebna za redno opravljanje gostinske dejavnosti v gostinskem obratu ter
-  druge zunanje površine, ki so namenjene opravljanju gostinske dejavnosti zunaj gostinskega obrata in na prostem.
(2)  Zunanje površine, ki so z