Danes je 24.6.2024

Input:

DDV pravila glede prezaračunavanja

4.3.2023, , Vir: Verlag DashöferČas branja: 7 minut

2023.02.2.5 DDV pravila glede prezaračunavanja

DDV asistenca, mag. Aleksandra Heinzer

Pred dvema letoma sem prišla k delodajalcu in pri pregledu izdanih računov ugotovila, da so zadnjih nekaj let prezaračunavali obratovalne stroške najemnikom na način, da so se sklicevali na 6c točko 36. člena ZDDV. Sicer so del stroškov, ki se je nanašal na najemnike, knjižili na kto 130* in jih potem naprej zaračunali v enakem znesku, me pa moti, ker se računi glasijo na delodajalca in ne na najemnike. Sama smatram, da tu ne moremo uporabiti instrumenta »prefakturiranja«, bi pa pred spremembo načina zaračunavanja rada imela mnenje strokovnjaka. Kaj menite? B jim morali zaračunati celoten znesek + 22 % DDV in se ne sklicevati na 36. člen ?

Splošna DDV pravila glede prezaračunavanja

Davčni zavezanci lahko pri svojem poslovanju delujejo v »svojem imenu in za svoj/tuj račun« ali pa v »tujem imenu in za tuj račun«. Način poslovanja je z vidika DDV pomemben, zato je treba pri opredelitvi DDV implikacij izhajati iz pogodbenega razmerja in vsak primer obravnavati posebej. V zvezi s slednjim se največkrat srečajo davčni zavezanci, ki morajo iz kakršnegakoli razloga stroške, ki so jih plačali, prezaračunati naprej.

V primeru, da davčni zavezanec plačuje stroške v imenu in za račun naročnika, torej v tujem imenu in za tuj račun, v skladu s c) točko šestega odstavka 36. člena