Danes je 13.6.2024

Input:

Implementacija dogovora Vlade in sindikatov javnega sektorja v ZSPJS (2. del)

9.11.2022, , Vir: Verlag DashöferČas branja: 8 minut

Vsebino celotne on-line klepetalnice v pdf obliki si lahko naložite tukaj.

Javni delavci ne prejmejo nobenega poračuna regresa (obdavčenega), ali ne? Naš javni delavec je namreč že prejel sorazmerni del od 1.074,43 EUR z majsko plačo (glede na čas trajanja zaposlitve).

Tako je, ker niso v kvoti javnih uslužbencev, delovno razmerje so sklenili na drugi podlagi.

Ali za finančni načrt 2023 upoštevamo minimalno plačo za regres za letni dopust, ta poračun ne vpliva na višino naslednjega leta.

Upoštevajte minimalno plačo, ker je bil to izpogajan regres za letošnje leto.

Kam pa sedaj poknjižimo ta "poračun regresa", ki je spremenil v plačo ? Na konte regresa ali plače ?

Ob izplačilu regresa javnim uslužbencem, ki ga določa Dogovor o ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela v javnem sektorju za leti 2022 in 2023 se obračuna akontacija dohodnine in prispevki za socialno varnost ter ob izplačilu davčnemu organu predloži REK-1 obrazec z navedbo vrste dohodka 1150 Drugi dohodki iz delovnega razmerja. V Uradnem listu RS, št. 136/22, dne 25. 10. 2022 je objavljen Dogovor o ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela v javnem sektorju za leti 2022 in 2023, ki med drugimi določa višini regresa za letni dopust za leto 2022 in višino regresa za prehrano. Podrobno pojasnilo je objavljeno na spletnih straneh Ministrstva za javno upravo V zvezi z izplačilom regresa je pojasnjeno, da v skladu z delovnopravno zakonodajo izplačilo regresa za