Danes je 24.5.2024

Input:

Klavzula na računu društva

11.10.2017, , Vir: Verlag DashöferČas branja: 7 minut

2017.10.2.14 Klavzula na računu društva

DDV asistenca mag. Aleksandra Heinzer

Slovensko društvo, ni zavezanec za DDV, bo pomagalo pri organizaciji športne prireditve v Sloveniji. Naročnik in prejemnik računa je madžarski davčni zavezanec za DDV. Ali se mora slovensko društvo za to storitev registrirati kot atipični davčni zavezanec in davčno breme prevaliti na naročnika? Kakšno klavzulo uporabi v tem primeru na računu?

Prav tako me zanima, če slovensko gasilsko društvo z ID opravi na območju Slovenije požarno stražo za naročnika iz Nizozemske, prav tako zavezanca za DDV z nizozemsko ID, lahko plačilo DDV prevali na naročnika? Katero klavzulo uporabi na računu?

Organizacija dogodka in identifikacija za namene DDV

Če pravilno razumem vaše vprašanje, namerava davčni zavezanec, ki ima sedež v Sloveniji, a je tukaj oproščen obračunavanja DDV kot mali davčni zavezanec iz prvega odstavka 94. člena ZDDV-1, opraviti storitev organizacije športne prireditve za prejemnika, ki ima status davčnega zavezanca (predložil je veljavno identifikacijsko številko za namene DDV svoje države članice). V kolikor je temu tako, menim, da je treba glede kraja opravljanja teh storitev upoštevati prvi odstavek 25. člena ZDDV-1. Skladno s slednjim je kraj opravljanja storitev, ki jih prejme davčni zavezanec, ki deluje kot tak, kraj, kjer ima ta davčni zavezanec sedež svoje dejavnosti. Če so te