Danes je 25.7.2024

Input:

Obvestilo o vlogi na Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje za povračilo nadomestila plače za nazaj

14.4.2020, , Vir: Verlag DashöferČas branja: 6 minut

Kot verjetno že veste, je bil 10. 4. 2020 Zakon o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo (ZIUZEOP) objavljen v Uradnem list Republike Slovenije (UL RS št. 49/2020) in je tako 11. 4. 2020 stopil v veljavo.

Ker se v povezavi z vlogami za povračilo nadomestila plače (zaradi začasnega čakanja na delo doma in višje sile), ki jih je potrebno vložiti na Zavod za zaposlovanje Republike Slovenije (ZRSZ) v roku 8 dni od uveljavitve ZIUZEOP, pojavljajo številne dileme / vprašanja / težave, v nadaljevanju podajamo priporočila kaj storiti, da bo vloga pokrila začasna čakanja na delo za nazaj oziroma, da ta kratek rok ne bo zamujen.

1. Vloga za povračilo nadomestila plače zaradi čakanja na delo doma:

 Na podlagi pojasnil, ki jih je pripravil ZRSZ, se za »tekoče« vloge šteje, da je začasno čakanje na delo prekinjeno, če:

- delodajalec delavca pokliče nazaj na delo do 7 zaporednih dni (dilema delovni / koledarski dnevi še ni razčiščena - v tem trenutku je ravno zaradi nejasnosti zakonske ureditve bolj varno