Danes je 15.7.2024

Input:

Odpravnine

8.10.2019, , Vir: Verlag Dashöfer, Dolžina video posnetka: 00:38:07

Poglavja

Prvi del: Pravica do odpravnine

V nekaterih primerih prenehanja delovnega razmerja je delodajalec delavcu dolžan izplačati odpravnino. Poznamo odpravnino zaradi redne odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz razloga nesposobnosti ali poslovnega razloga, odpravnino v primeru prenehanja pogodbe o zaposlitvi za določen čas, odpravnino v primeri izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi s strani delavca in nenazadnje odpravnino ob upokojitvi. On-line seminar se bo dotaknil vseh navedenih primerov, s posebnim poudarkom na odpravnini ob prenehanju pogodbe o zaposlitvi za določen čas ter odpravnini ob upokojitvi ter specifikah, ki jih je v zvezi z odpravninami nujno upoštevati v javnem sektorju.

 

Drugi del: Izračun odpravnine

V drugem delu on-line seminarja bodo predstavljeni primeri obračuna odpravnin, način prikaza vseh vrst odpravnin na plačilni listi (v javnem sektorju) ter način poročanja na REK obrazcih s poudarkom na razmejevanju odpravnine na obdavčeni in neobdavčeni del.

 

Kazalo vsebine:

 1. Pravna ureditev
 2. Odpoved PZ s strani delodajalca
 3. Odpoved PZ s strani delavca
 4. Odpoved PZ za določen čas
 5. Odpravnina po ZJU
 6. Odpravnina ob upokojitvi
 7. Odpravnina ob upokojitvi za JS
 8. Izračuni odpravnine (primeri)
 9. Primer odpravnine ob upokojitvi
 10. Primer odpravnine ob redni odpovedi PZ
 11. Primer odpravnine ob prenehanju PZ za določen čas
 12. Primer plačne liste v JS
 13. Primer na REK obrazcih
 14. Vprašanje odpravnine iz razloga nesposobnosti
 15. Vprašanje osnove za odpravnino
 16. Vprašanje za šolstvo
 17. Vprašanje odpravnine ob upokojitvi
 18. Vprašanje delovne dobe pri delodajalcu
 19. Vprašanje za šolstvo

Avtorici:

Anica Žgajnar je avtorica priročnika Praktični vodič po računovodstvu za negospodarstvo in se ponaša z dolgoletnimi izkušnjam na področju financ, računovodstva in dela v javnem sektorju.

Martina Zdravje je odvetniška kandidatka, od leta 2016 zaposlena pri Odvetniški pisarni Bohl, kjer je bila od 2014 do 2016 odvetniška pripravnica. Po končani Pravni fakulteti (diplomirala je leta 2012) je leta 2016 opravila Pravniški državni izpit, istega leta pa je opravila tudiosnovno izobraževanje za mediatorje. Njena področja dela so delovno, izvršilno, civilno in kazensko pravo.