Danes je 20.4.2024

Input:

Povračila stroškov v zvezi z delom v javnem sektorju v praksi

27.8.2018, , Vir: Verlag DashöferČas branja: 13 minut

Vsebino celotne on-line klepetalnice v pdf obliki si lahko naložite tukaj.

Ali pripada učitelju v srednji šoli nadomestilo za prehrano, če je prisoten na delavnem mestu manj kot 4 ure? Koliko časa mora biti prisoten učitelj na delovnem mestu, ki je zaposlen za 4 ure ali 6 ur, da mu pripada nadomestilo za prehrano? Kako je z nadomestilom za prehrano za invalide, ki delajo samo 4 ure?

Ministrstvo za javno upravo (MJU) je dne 22. 5. 2018 na svoji spletni strani objavilo novo pojasnilo (št. 100 1128/2017/2) o načinu obračunavanja prehrane med delom za učitelje.

MJU pojasnjuje, da učitelju, ki ima opravljeno 8 urno delovno obveznost, pripada regres za prehrano med delom, v celotnem znesku. Ne glede na to, ali je prisoten v šoli več kot 4 ure ali ne.

Pojasnjujejo, da pravica do regresa pripada, ker imajo učitelji 40 urni delovni čas, torej delajo 8 ur na dan in zato jim regres za prehrano pripada, ne glede na to, da del časa delajo v šoli, del tega časa pa doma.

Regres za prehrano ne pripada:

  tistim, ki so zaposleni za polovični delovni čas in

  tistim, ki so odsotni zaradi bolniškega nadomestila, dopusta ali službene odsotnosti (in jim zato pripada dnevnica).

Glede na novo pojasnilo Ministrstva za javno upravo (MJU), jim pripada. Ker ima dnevno 8 urno delovno obveznost in jo lahko opravi doma ali v šoli.

Prav tako velja za invalide (ki delajo točno 4 ure) nadomestilo za prehrano pripada. Enako velja za učitelje (učiteljice), ki delajo krajši delovni čas zaradi predpisov o zdravstvenem zavarovanju ali starševskem dopustu.

 

Zaposlenim, napotenim na dogodek – službeno pot, ki je skupaj s prisotnostjo na delu trajala manj kot 8 ur, je naša organizacija plačala kosilo. Sredstva pogostitve bodo v naslednjem letu refundirana iz evropskih sredstev. Ali zaposlenim za ta dan pripada nadomestilo za prehrano?

Ne. Zaposlenim pripada nadomestilo za prehrano za dan prisotnosti. Če prehrano med delom delodajalec plača (na kakršen koli način), jim nadomestilo ne pripada.

 

Ali pripada prehrana v primeru izplačila 8 nadur, ki so bile opravljene v dveh mesecih?

Ne. Ugotavlja se mesečno. Pri vas je v enem mesecu manj kot 8 nadur. Za plačilo dodatne prehrane, pri neenakomerno razporejenem delovnem času, se število prehrane izračuna tako, da se število mesečne delovne obveznosti deli z osem. Za vsakih izpolnjenih osem ur, mu pripada prehrana (3,76 evrov).

 

Smo osnovna šola, učitelji pridejo popoldan na govorilne ure (ali druge obveznosti). Kako obračunati prihod v primeru,